Theater Speelhuis
In december 2011 verwoest een felle brand het vermaarde Helmondse Speelhuis-theater van architect Piet Blom. Eind mei 2012 besluit de gemeenteraad een tijdelijk theater te realiseren in de Onze Lieve Vrouwe Tenhemelopneming, de katholieke neonbyzantijnse koepelkerk nabij het centrum van de stad.
De koepelkerk werd tussen 1915 en 1928 gerealiseerd naar ontwerp van de Rotterdamse architect Margry en aan de eredienst onttrokken is. Omdat de voorziening tijdelijk is, het kerkgebouw eigendom blijft van het bisdom 's Hertogenbosch en het interieur van het gebouw onder meer bijzondere taferelen kent van de hand van de Limburgse schilder en glazenier Charles Eck, is bij het hergebruik ingezet op minimale aanpassing en aantasting van de bestaande situatie. Een tweede accent van het project ligt op de uiterst korte doorlooptijd van het gehele ontwerp- en realisatieproces: na het besluit van de gemeenteraad eind mei en aanvang van het ontwerptraject begin juli, opent het nieuwe theater - met net als het Speelhuis 450 plaatsen - begin 2013 zijn deuren voor het jaarlijkse nieuwjaarsconcert.
Autonome elementen
cepezed heeft het architectonisch ontwerp voor het tijdelijk theater gemaakt met respect voor de bestaande bouw. Alle theaterfuncties als het podium met het bijbehorende podiumfront, de lichtbrug, een tribune voor 260 mensen met geintegreerde regievoorzieningen, een balkon met 160 plaatsen én de foyerfuncties zijn in het ontwerp als autonome, separate, snel en gemakkelijk te (de)monteren elementen geplaatst binnen de bestaande bouw, zodat deze zelf volledig intact blijft. Het podium heeft een speelveld van ruim tien bij tien meter, met daarnaast aan weerszijden, deels doorlopend in het transept, ruimte voor techniek en changement. Het podiumfront is zoveel mogelijk naar achter geplaatst, zodat het zicht op de koepel optimaal behouden blijft. De foyer met horecavoorzieningen bevindt zich onder de oplopende tribune.
Aanbouwvolumes
De entree met garderobe en toiletten enerzijds en de artiestenvoorzieningen en expeditie anderzijds, zijn ondergebracht in aanbouwvolumes die zo veel mogelijk middels bestaande voorzieningen zijn gekoppeld met het kerkgebouw. Het volume met de expeditie, artiestenkleedkamers en artiestenfoyer beslaat een tweelaags blok van 12 x 12 meter aan de zuidoostzijde, nabij de apsis. Het expeditiedeel is dubbelhoog en het volume is met de kerk gekoppeld middels een doorgang in de sacristie. Het volume met de entree, garderobe en toiletten meet 5 bij 20 meter, ligt aan de noordzijde van de bestaande kerk tegen de zijbeuk aan, heeft een volledig transparante voorgevel, is voorzien van daklichten en is met de kerk gekoppeld via een doorgang ter plaatse van een voormalige biechtstoel. Op de posities van de overige biechtstoelen zijn eveneens onopvallende doorgangen gerealiseerd die fungeren als nooduitgang.
Veel aandacht is besteed aan een goede geluidskwaliteit, waarvoor akoestische voorzieningen zijn opgenomen in onder meer de doorvalbeveiligingen van het balkon en de tribune, de onderzijde van de tribune, het podiumfront en de lichtbrug.
Oplevering | 2013 |
Opdrachtgever | Gemeente Helmond |
Constructeur | Smitwesterman |
Adviseur installaties | Linssen |
Bouwkunding aannemer | Hurks bouw |